Frans Lanting, het WNF, ss Rotterdam en Pura Vida Interior presenteren de expositie LIFE – VIDA van 6 mei tot 31 juli 2012

LIFE – VIDA

EEN ODE AAN HET LEVEN. EEN ODE AAN KERAMIEK.

“In het begin van de tijden schiep Nohotsakyum het land en het water, de zon, de maan en de sterren, maïs , bananen, bonen en suikerriet. Toen maakte hij de mens. Hij vormde ze uit klei, gaf hen ogen en een neus en legde de klei op het vuur waarop hij tortilla’s aan het bakken was. Het vuur maakte de klei hard en de mensen kwamen tot leven. Daarna kneedde hij de dieren. Eerst de tijgers, dan slangen, apen en alle andere dieren.
Nohotsakyum en zijn vrouw leven in de hemel. Als de wereld ophoudt te bestaan, gaan alle mensen bij hen wonen. Ze werken er in maisvelden, roken sigaren en eten tortilla´s en bonen.” (Lacandona-indianen, Mexico)

”Joak zwierf over de wereld. Hij vond verschillende kleuren klei en vormde er mensen van. Daarom hebben de mensen een verschillende huidskleur”. (mythe Shillukvolk Soedan).”

In scheppingsverhalen van vele volkeren speelt keramiek een belangrijke rol.
Het werken met vuur en klei was een van de eerste technieken die de mens leerde. De ontdekking van keramiek bood haar de mogelijkheid om water en voedsel te bewaren, waardoor zij haar nomadische bestaan achter zich kon laten en zich voor langere tijd op één plek kon vestigen. Keramiek ligt daarmee aan de basis van onze moderne beschaving. Maar al snel was keramiek niet alleen meer een praktisch hulpmiddel voor de mens, maar ook een mogelijkheid om zich artistiek uit te drukken. Keramiek ontstond in verschillende culturen, onafhankelijk van elkaar. Vormen en afbeeldingen werden gemaakt om uiting te kunnen geven aan de mysteriën van het leven.

Op het schip ss Rotterdam zal Pura Vida Interior vanaf mei 2012 een grote overzichtstentoonstelling van het keramiek uit Gran Nicoya. We zullende allernieuwste werken van Gregorio Bracamonte, José Ortiz, Miguel Maldonado, Felipe Potosme, Santiago Gutierrez en Mario Salazar exposeren. Daarnaast wordt voor de eerste keer in Nederland werk getoond van de Choroteken, een Indiaans volk uit Midden-Amerika. Hun bijzondere collectie is reeds in musea in diverse landen tentoongesteld.

De expositie Life – Vida vertelt het verhaal van het leven op aarde vanaf het ontstaan tot nu. Het is een verrassende en unieke combinatie van fotografie en keramiek. Frans Lanting laat met zijn talent de schoonheid van de natuur en het leven zien en onze keramisten hebben dit vertaald in prachtige objecten.

Expositie mei-juli 2012
dagelijks van 10.00-17.00 uur
Toegang gratis!

cruiseschip ss Rotterdam
(Rotterdam-Katendrecht)

Posted in Uncategorized
Leave a Reply

Leave a Reply