Azucena Salazar

Naam: Alba Azucena Salazar
Geboortedatum: 29-12-1970

Azucena: “Op de leeftijd van 12 jaar begon ik keramiek te vervaardigen in de plattelandsstijl bij mijn oudere zus, want zij was het die me leerde hoe ik het kon bewerken. Het keramiek in plattelandsstijl wil zeggen het maken van stukken als bloempotten voor planten, aardewerken platen om tortillas mee te maken, pannen om water te bewaren en bonen te koken. Dat was allemaal voor huishoudelijk gebruik.

In de jaren tachtig begon men stukken te versieren en begon men combinaties van beschilderingen te maken. Zo ontstond het gedecoreerde keramiek en ik begon ook gedecoreerde keramiek te maken. Op mijn twintigste trouwde ik met Juan Paulino Martínez en we begonnen samen te werken, want hij had ook geleerd gedecoreerde keramiek te maken.

Met dank aan God en aan de personen die ons werk kopen hebben we vandaag de dag ons eigen huis, dat ook dienst doet als werkplaats. Het wordt veel bezocht door buitenlanders die ons weer nieuwe ideeën geven om de kwaliteit te verbeteren en nieuwe ontwerpen te maken. Onze familie werkt ook bij ons.
We maken allerlei soorten stukken van aardewerk. Replica’s van precolumbiaanse stukken, eigen creaties, allerlei soorten vogels, bladeren, landschappen enzovoorts”.

Pura Vida Interior: Azucena Salazar heeft in San Juan de Oriente een geheel eigen stijl, die door anderen moeilijk te kopiëren is. Zij gebruikt zowel geometrische motieven als ook figuratief en precolumbiaans (eigen interpretatie). Samen met haar man is zij commercieel heel succesvol en heeft ze klanten in vele landen. Met name het buitengewoon originele motief met de katten is heel populair. Ook heeft zij geëxposeerd in diverse Europese musea.

 

Leave a Reply