Gregorio Bracamonte Nicoya

Één van de meest bijzondere kunstenaars die Pura Vida Interior vertegenwoordigt is wellicht Gregorio Bracamonte Nicoya. Zijn werk geniet groot aanzien vanwege de kwaliteit. Gregorio, geboren in 1949, laat het rijke verleden van zijn voorouders herleven in zijn technisch zeer hoogwaardige werk en geeft er tegelijkertijd een moderne draai aan. Al zijn werk is museaal.

 

De voorouders van Gregorio Bracamonte Nicoya leefden al in Gran Nicoya (het huidige Costa Rica/Nicaragua) voor de komst van de Spanjaarden en daarmee is Gregorio één van de oorspronkelijke inwoners van Gran Nicoya. Samen met zijn leeftijdsgenoot Helio Guitterez gold hij als de grootmeester van de gemeenschap en gaf hij les aan jonge talenten.
Zijn werk is duidelijk sterk beïnvloed door de precolumbiaanse kunst van zijn voorouders. Hoewel zijn stukken ook verschillen en Gregorio een eigentijdse interpretatie aan de precolumbiaanse kunst gaf –waardoor ze juist zo bijzonder en uniek worden- kan men zeggen dat hij met zijn werk feitelijk een traditie voortzette, die al 1000-1500 jaar bestaat in Gran Nicoya. Zijn “Jaguars” zijn inmiddels wereldberoemd en in vele musea en op tentoonstellingen geëxposeerd, waaronder de Verenigde Staten (Smithsonian Museum in Washington DC), Engeland, Mexico, Japan, de Scandinavische landen en de Benelux.

Voordat Gregorio begon met keramiek, leerde hij als kind eerst de kunst van het steenbewerken van zijn ouders Joaquin Bracamonte Nicoya en Telma Amador Nicoya en bewerkte hij ‘maalstenen’, die uit twee stukken bestaan: “hand” (een langwerpig ovaal stuk) en “steen” (rechthoekig, golvend en op drie poten). Daarnaast maakte hij godenbeelden van steen.
Van zijn ouders leerde hij daarna de vaardigheid om klei te bewerken die zich, gemengd met strooizand, laat vormen tot pannen, bloempotten, kookpotten en andere hulpmiddelen. De keramisten van Gran Nicoya maakten tot begin jaren ’80 voornamelijk gebruiksvoorwerpen. Vanaf midden jaren ’80 maakte hij decoratieve, precolumbiaanse objecten, polychroom en met bas-reliëf- techniek. Sommige stukken werden al geverfd voor ze gebakken werden en andere daarna, afhankelijk van het doel. Om ze te verven werden verschillende oxidanten gebruikt, zoals kobalt als het blauw moet zijn, of speciale aardesoorten als engobe, dat een crême-achtige kleurschakering geeft. De werken van Bracamonte zijn heel bijzonder.

Don Gregorio Bracamonte Nicoya was de meest briljante maker van precolumbiaanse kunst van Midden-Amerika. Hij vertelde over zijn loopbaan: ‘Ik leerde klei te bewerken door naar mijn ouders te kijken. Zij waren mijn belangrijkste leermeesters. Het was echter dr. Roberto Incer, die in 1979 naar Nicaragua kwam om het werk van het keramiek en de precolumbiaanse kunst te redden. Hij heeft mijn ogen verder geopend. Door zijn invloed ben ik mijn werk gaan verfijnen. We zijn een werkplaats begonnen en hebben er 30 tot 60 leerlingen opgeleid. Ik heb gedurende deze tijd veel ervaring opgedaan en mijn keramiek weten te vernieuwen.’

Op 29 juli 2019 is Gregorio na een lang ziekbed op 70-jarige leeftijd overleden. Gregorio genoot veel aanzien in Nicaragua en het buitenland en zijn werk is een blijvende herinnering aan een groot kunstenaar en warm mens.

Over de betekenis van de jaguar en hoe het keramiek gemaakt wordt in Gran Nicoya leest u op: http://www.pura-vida-interior.com/keramiek-uit-gran-nicoya/

photo_editor_1471685560272

photo_editor_1471687047321

photo_editor_1471687166587

photo_editor_1471686928551

Leave a Reply