Helio Gutiérrez

Helio Gutiérrez is samen met Gregorio Bracamonte en zijn stiefzoon Miguel Maldonado één van de bekendste keramisten en vernieuwers van het keramiek uit Gran Nicoya. Hij heeft het keramiek uit zijn regio internationaal aanzien gegeven en vele internationale prijzen gewonnen, waaronder in 1999 de eerste prijs voor de International Ceramic Competition van de UNESCO voor zijn object “Hombre Pez”. Zijn werk wordt tentoongesteld in diverse musea, waaronder het Smithsonian Museum in Washington DC en objecten zijn afgebeeld op diverse postzegels in Nicaragua.

Helio Gutiérrez wordt gezien als één van de belangrijkste vernieuwers van het contemporaine keramiek mede door het gebruik van (vulkanisch) zand en de “sgraffito” technieken. Zijn complexe geometrische patronen gecombineerd met abstracte ecologische motieven zijn buitengewoon fascinerend en perfect en doen bijna vergeten dat het geheel handwerk is. Alle objecten zijn uniek.

Zijn werk wordt verzameld door collectioneurs in de Verenigde Staten, Europa en Azië. In de Benelux wordt Helio Gutiérrez vertegenwoordigd door Pura Vida Interior.

Leave a Reply