Romeo Gallegos

Romeo Anibal Gallegos Bracamonte werd geboren in Gran Nicoya op 19 april 1973. Hij was de derde zoon van Anibal Gallegos (de historicus van het kleine dorp) en van Teresa de Jesús Bracamonte Cano, van wie hij het edele beroep van handwerksman heeft geërfd en die zijn leermeesteres zijn geweest.

Zijn eerste herinneringen die met het vak van handwerksman te maken hebben gaan terug tot de periode van de oorlog, in het jaar 1979, omdat hij in die tijd met zijn moeder meeging om in Masaya aardewerken platen te verkopen (die worden gebruikt om koffie te branden en om tortillas te maken) en borden, kopjes en pannen.

In het jaar 1986, op de leeftijd van 13 jaar, begon hij met het schilderen van vissen, krabben en sprinkhanen op enkele borden die zijn moeder heeft gemaakt. Het lukt hem deze te verkopen, tot vreugde van zijn familie. Desalniettemin blijft hij op school tot hij zijn middelbare school heeft afgemaakt. Daarna blijkt het onmogelijk voor hem om een universitaire opleiding te volgen omdat hij uit een familie komt met weinig economische middelen en hij wijdt zich volledig aan het werken met klei, waarbij hij de lijn doortrekt van het schilderen van dieren. In het jaar 1996 trouwt hij met Adriana Lumbi Solorzano, een jonge handwerksvrouw, met wij hij een sterk team vormt om mee te werken en hij stort zich op de lijn van de vrije creatie. Zijn kracht zijn geometrische vormen; schetsen hiervoor maakte hij al toen hij 15 was, herinnert hij zich, maar toen moesten zijn vrienden er om lachen. Nu krijgt hij er aanzien mee omdat hij dat heeft volgehouden en omdat hij er zijn familie mee vooruit helpt.

Zijn stukken worden verkocht op vele plekken in de wereld: de Verenigde Staten, Canada, Mexico, Centraal-Amerika en nu naar Europa, waar zijn werk heel goed ontvangen is. Op dit moment reist hij naar Costa Rica om zijn werk te presenteren, die daar veel bijval heeft gekregen.

Zijn ontwerpen heeft hij zelf gecreëerd. Soms krijgt hij ’s nachts als hij op bed ligt een idee en staat hij op om een tekening te maken. Soms vraagt hij zijn vrouw en geven ze samen een betere uitwerking aan het idee.
Uit zijn huwelijk zijn Lía Teresa Gallegos Lumbi (12) en Armando Aldair Gallegos Lumbi (7) geboren, die zijn grootste inspiratiebron vormen en aan wie hij deze mooie traditie hoopt over te dragen, een traditie van hun voorouders die ze met trots in ere hebben gehouden. De belangrijkste wens op professioneel niveau is om met zijn werk een groot land te kunnen bezoeken. Op persoonlijk niveau is het zijn grootste wens om zijn kinderen de mogelijkheid te kunnen geven om een beroepsopleiding te kunnen volgen, zoals ze hem gevraagd hebben.

Leave a Reply